Pelerinaj în ASIA MICĂ și CAPADOCIA | 9 zile / 8 nopți | PROGRAM 2020

PE URMELE SFINȚILOR CAPADOCIENI: SF. VASILE CEL MARE, SF. GRIGORIE TEOLOGUL, SF. GRIGORIE DE NYSSA)

 (TROIA – PERGAM – SMYRNA – EFES – PAMUKKALE – CAPPADOCIA – CONSTANTINOPOL)


16 – 24 mai, 12 – 20 septembrie  2020


Ziua 1 – sambata (100 km): Întâlnire în Aeroportul Henri Coandă (Otopeni), sala de aşteptare, plecări internaţionale la ora 04:00. Decolare din Bucureşti la ora 05:55, cursa Turkish Airlines TK1042/TK2026, cu escala la Istanbul, sosire în Kayseri la ora 10:25. Deplasare spre Goreme, se vizitează Muzeul în aer liber Goreme (muzeu în aer liber care adăposteşte manăstiri şi biserici paleocreştine săpate în tuf vulcanic, chilia în care a locuit Sfântul Vasile Cel Mare. Face parte din patrimoniul Unesco. Primele aşezări datează din vremea hitiţilor, 1800 – 1200 î.Hr. Regiunea a fost disputată de diferite imperii rivale, cum ar fi grecii şi perşii, locuitorii fiind nevoiţi să sape adăposturi în roca vulcanică. În perioada romană, a devenit casă pentru creştinii prigoniţi). Panorama Văii Gyuvercinlik (Valea Porumbeilor) şi Uchisar, Chilia Sfântului Simeon Stâlpnicul, vizitarea unui atelier de ceramică situat sub pamânt şi care se întinde pe o suprafaţă de 4000 m.p. Vizită la ieslea unde a vieţuit şi s-a nevoit Sfântul Ioan Rusul. Cazare şi cină Urgup / Ortahisar


Ziua 2 – duminica (140 km): Mic dejun. Se viziteaza oraşul subteran Kaymakli (oraşul a fost populat în perioada bizantină, a servit ca adăpost în vreme invaziilor arabe (780 – 1180) şi mongole (sec. XIV). Se coboară pe galeriile oraşului la o adâncime de cca. 20 m. Vizitare nu este periculoasă însă necesită atenţie!). Deplasare la Mustafapasa/SinasosBiserica Sf. Constantin si Elena si Biserica Sf. Vasile cel Mare. Deplasare la Derinkuyu, Biserica Sf. Teodor. Cazare şi cină Urgup / Ortahisar.


Ziua 3 – luni (660 km): Mic dejun. Plecare spre Pamukkale (se traduce prin ‘’Castelul de bumbac’’ datorită teraselor calcaroase făcute din travertin, rocă sedimentară care s-a format de-a lungul a mii de  ani prin depunerile de carbonat de calciu din apa celor 17 izvoare existente în zonă) pe ruta Urgup – Nevshehir – Aksaray – Konya (oraş cunoscut în vechime ca Iconium, pe aici au trecut Sfinţii Apostoli Pavel şi Barnabas şi au propovăduit credinţa creştină) – Denizli (oraş industrial în sud-vestul Turciei, situat în valea formată de aluviunile aduse de râul Buyuk Menderes) – Pamukkale. Cazare şi cină Pamukkale.


Ziua 4 – marti (185 km): Mic dejun. În Pamukkale se vizitează Necropola si Cetatea Hierapolis (anticul oraş grecesc Ierapolis – Oraşul Sfânt, ridicat în regiunea izvoarelor cu apă caldă în vechea Frigia, se va urca la Biserica ridicată pe locul unde Sfântul Apostol Filip a fost martirizat, dar şi presupusul mormânt al Apostolului, nou descoperit de arheologii turci (se află pe culmea unui deal, în afara zidurilor cetăţii. Biserica datează din sec. V. Se crede că mormântul Sfântului Apostol Filip este în centrul clădirii. Acest locul a fost incendiat, cândva intre secolele V-VI, de aceea a ramas multă vreme necunoscut). Se va coborî pe terasele calcaroase cu apă termală (fenomen unic în lume, coborârea nu este periculoasă însă va necesita atenție!). Plecare spre Kusadasi cu oprire la Laodiceea. Cazare şi cină Kusadasi.


Ziua 5 – miercuri (70 km): Mic dejun. Se vizitează Cetatea Efes (oraşul antic Efes a fost întemeiat în sec.XI Î.Hr. de coloniştii ionieni, devenind în cursul timpului unul din cele mai dezvoltate centre religioase și comerciale. A suferit pierderi însemnate la cutremurele din anii 358 și 365 d.Hr., iar în sec. VII a început să decadă. Astăzi se pot vedea ruinele Bibliotecii lui Celsus, marelui teatru în care a predicat Sfântul Apostol Pavel, Biserica Maicii Domnului – în care s-a ţinut Sinodul III Ecumenic in anul 431). Deplasare la Casa și Izvoarele Maicii Domnului (conform tradiţiei creştine, Maica Domnului a fost adusă în Efes de către Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul, la scurt timp după Învierea din morţi a Mântuitorului, aici urmând a locui până la Adormirea ei. Biserica datează din sec.VI-VII, dar  fundaţiile casei au  o origine mult mai veche – posibilitatea ca acestea să aparţină sec. I fiind foarte mare. Astăzi este biserică romano-catolică). Închinare la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul (ruinele impresionantei biserici bizantine din Efes închinate Sfântului Ioan Teologul, marchează locul unde, potrivit traditiei, acesta ar fi fost înmormântat. Iniţial, în sec. IV-V a fost ridicată o biserică, pe locul mormântului Sfantului Ioan Teologul, apoi în sec. VI imparatul Iustinian a ridicat o biserică impunătoare pe locul celei vechi). Deplasare la coloanele Templului zeiţei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii, templu construit în sec. VI î.Hr, a fost incendiat în anul 356 î.Hr., de un cetățean din Efes cu numele de Herostrat, din dorința de a deveni celebru). Cazare şi cină Kuşadasi.


Ziua 6 – joi (430 km): Mic dejun. Plecare către Canakkale. Trecere prin Izmir (vechea Smyrna, oraş fondat în sec. IV î.Hr., cetatea păstorită de Sfântul Policarp. Este al treilea oraș ca mărime în Turcia după Istanbul și Ankara. Aici s-au născut Homer și Aristotel Onassis). Se vizitează cetatea antică Pergam (oraș antic grecesc, devenit capitala Regatului Pergam în timpul perioadei elenistice 281-133 î.Hr. Pergamul este amintit în cartea Apocalipsei.  Aici a fost inventat pergamentul, a cărui denumire provine de la numele orașului), Biserica Apocaliptică Curtea Roşie (aici a fost iniţial un templu păgân. În anul 92 d.Hr., în acest templu a a fost martirizat Sfântul Antipa, primul arhiepiscop al Pergamului, numit   din porunca Sfântului Ioan. În primul secol d.Hr., biserica creștină din Pergam, adăpostită în interiorul clădirii principale a Basilicii Roșii, a fost una dintre Cele Șapte Biserici descrise în Apocalipsa 2:12) și ruinele vechilor cetăți Troia I – IX (primul oraș a fost fondat în mileniul III î.Hr. în timpul Epocii Bronzului. Se păstrază inclusiv ruine din Troia VII, cea descrisa de Homer. Ultimul oraș de pe acest sit arheologic a fost Iliumul elenistic, fondat de romani în timpul domniei împăratului Augustus, care a decăzut după desemnarea Constantinopolului drept capitală a Imperiului Roman în sec.IV). Cazare si cina Canakkale.


Ziua 7 – vineri (320 km): Mic dejun. Traversarea Strâmtorii Dardanele cu feribotul (leagă Marea Egee cu Marea Marmara, are o lungime de 61 km, dar are numai 1,2 – 6 km lățime. Adâncimea medie este de 55 m, iar cea maximă de 82 m). Plecare spre Istanbul, inchinare în Biserica Vlaherne (loc unde Maica Domnului s-a arătat mulţimii strânse în vremea împăratului Leon cel Înţelep, când oraşul era asediat şi a lăsat asupra lor Acoperămânul), închinare în Patriarhia Ecumenică (în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creştin-ortodoxe. Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gura de Aur, Sfintei Solomoni, Sfintei Eufimia si Sfintei Teofana. Tot aici este „Coloana Flagelării”, o bucata din coloana de care a fost legat Iisus Hristos când soldaţii romani l-au biciuit şi l-au torturat. Alte două bucăţi din această coloană se află în Ierusalim şi în Roma. Se crede ca aceasta a fost adusă aici de către Sfânta Elena după pelerinajul făcut în Ţara Sfântă), Biserica Chora (a fost întemeiată în cadrul sec. V-VI, fiind rezidită de mai multe ori până astăzi). Opţional croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Cazare Istanbul.


Ziua 8 – sambata: Mic dejun. Tur pietonal – se vizitează: Catedrala Sfânta Sofia (prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incediu în anul 404. A fost reconstruită de Teodosius II în anul 415, dar a fost din nou distrusă în timpul Răscolei Nika din anul 532. Clădirea actuală a fost construită de împăratul Iustinian între anii 532-537), Palatul Topkapi (actualul Muzeu National al Turciei), Moscheea Albastră (a fost construită între anii 1609 – 1616 în timpul domniei sultanului Ahmed I, este cea mai mare moschee din Istanbul), Basilica Cisterne (cunoscută şi ca ‘Palatul scufundat’, datează din sec. VI, a fost construită ca cisternă de apă pentru a alimenta palatal imperial şi clădirile înconjurătoare), locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II (numită și Fântâna germană, construită în memoria celei de a doua vizite a împăratului german la Constantinopol și inauguarată la aniversarea sa din 27 ianuarie 1901), Obeliscul Egiptean (a fost adus din Valea Nilului de împăratul Theodosius II, datează din anul 1490 î.Hr. din vremea faraonului Tuthmosis III), Coloana Şerpuită (este din bronz, a stat în fața Templului lui Apollo de la Delphi – Grecia. A fost ridicată în memoria bătăliei de la Plateea din anul 479 î.Hr., în care cetățile grecești aliate i-au învins pe perşii conduşi de regel Xerxes I. În anul 326, împăratul Constantin cel Mare a dispus mutarea ei la viitorul Constantinopol), Coloana lui Constantin Porfirogenetul (seamănă cu un obelisc, doar că este făcută din mai multe blocuri de piatră. Unele mărturii afirmă că pe același loc a existat o astfel de coloană încă din sec. IV. Constantin al VII Porfirogenetul în anul 940 a acoperit coloana cu plăci de bronz aurit). Scurt popas în istoricul Bazar al lui Bayazid.  Cazare Istanbul.


Ziua 9 – duminica: Mic dejun. Inchinare in Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (prima biserica a fost construită de împaratul Leon I Tracul, datorită unei minuni pe care a trait-o când era soldat – inainte de a intra în cetate, Leon Marcelus a întâlnit un orb care l-a rugat să-i dea apă de băut şi să-l îndrume spre cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere, unde se afla un izvor, şi să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii şi a început să-L slăveasca pe Dumnezeu. Apoi, acelaşi glas i-ar fi zis lui Leon că va moşteni tronul împărătesc. După ce a fost uns împărat, Leon a construit o biserică închinată Maicii Domnului, pe locul acelui izvor). Participare la Sfanta Liturghie la Biserica Românească Sfânta Muceniţă Paraschevi (cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi, Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfânta Arghira – ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, închinare la moaştele Sfintei Arghira şi Sfântul Nifon Patriarhul Constantinopolului). Deplasare catre aeroport pentru decolarea de la ora 18:45, cursa Tarom TK1045, aterizare in Bucureşti la ora 20:05.


TARIF:

775 EURO/ pers. cazare în cameră dublă,

grup minim 40 pers

SUPLIMENT SINGLE: 180 EURO


VARSTA(ani) DENUMIRE REDUCERE CONDITII ACORDARE REDUCERE
0 – 1.99 infant Se plătește biletul de avion Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
2 – 5.99 copil 115 EURO Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
6 – 11.99 copil 55 EURO Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual

SERVICII INCLUSE:

– bilet avion si taxe

– transport cu autocar clasificat

– 8 nopţi cazare în cameră dublă în hoteluri 3 si 4* (clasificare locală)

– 8 mic dejun şi 6 cine

– insoţitor de grup preot / teolog


SERVICII NEINCLUSE:

– taxe intrări obiective (aprox. 160 Euro/pers., in functie de cursul de schimb)

– ghid local (aprox. 35 Euro/pers., in functie de numarul de persoane)

– excursiile opţionale (croaziera pe Bosfor – aprox. 7 Euro/pers., in functie de cursul de schimb)

– asigurarea medicală

– asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie)


ACTE NECESARE: paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară. 

AVANS MINIM: 300 Euro/pers.


NOTĂ:

–  Autorităţile vamale îşi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricărei persoane care nu prezintă suficientă încredere chiar dacă aceasta a obţinut acordul pentru          obţinerea vizei turistice. Agenţia de turism nu poate fi făcută răspunzătoare pentru astfel de situaţii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul îşi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea şi de aceea este obligat să informeze agenţia asupra oricărui incident petrecut vreodată în afara graniţelor României, precum şi asupra oricărei tangenţe pe care o are cu statele în care are loc desfăşurarea pelerinajului.

–   Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară:să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeşte, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

–    Programul acţiunii poate fi modificat de către conducătorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri în funcţie de anumite situaţii     speciale.

–    Compania aeriană  îşi rezervă dreptul de a modifica orarul de zbor.

–    Categoria hotelurilor şi a mijloacelor de transport este cea oficială pentru Turcia.

–  Bagaje: bagajul de cală (1 buc.) max. 20 kg/pers., bagajul de mână max. 10 kg/pers. (fără lichide, cosmetice, obiecte tăioase sau ascuţite).

–  Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.

–   Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.

–    Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii

–    Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.

–  Asezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.

ATENŢIE – VĂ RUGĂM SĂ PĂSTRAŢI BILETUL DE AVION DEOARECE VA FI NEVOIE SĂ-L ARĂTĂM  LA  INTRAREA  ÎN AEROPORT (chiar dacă este electronic).