Pelerinaj în Asia Mică și Capadocia | Program 2024

PE URMELE SFINȚILOR CAPADOCIENI: SF. VASILE CEL MARE, SF. GRIGORIE TEOLOGUL, SF. GRIGORIE DE NYSSA)


(TROIA – PERGAM – SMYRNA – EFES – PAMUKKALE – CAPPADOCIA – CONSTANTINOPOL)


25 mai – 03 iunie*, 22 iunie – 01 iulie**,

27 iulie – 05 august**,  24 august – 02 septembrie**,

21 – 30 septembrie*, 19 – 28 octombrie* 2024


(10 zile / 9 nopți)


Ziua 1 (640 km):  Plecare din Bucuresti la ora 06.30 de la baza Dealului Patriarhiei (crucea Sf. Constantin Brancoveanu) pe ruta Ruse – Veliko-Tarnovo, capitala celui de al doilea Imperiu Bulgar – trecere prin Valea Trandafirilor – Capitan Andreevo (Bulgaria) – Kapikule (Turcia) – Edirne (fostul oraş Adrianopol, întemeiat de împăratul roman Hardrian. A fost capitala Imperiului Otoman între 1365 – 1453. Aici s-a încheiat Pacea de la Adrianopol, tratatul ruso-turc din anul 1829 prin care s-a recunoscut independența Greciei, autonomia Serbiei și s-a desființat monopolul turcesc asupra comerțului Ţării Româneşti și Moldovei) – tur panoramic Podul Tunca şi Moscheea Selimiye Cami (construită între anii 1569 – 1575 de către arhitectul Mimar Sinan la cerinţa sultanului Selim II, este cea mai mare moschee din Turcia) – Canakkale. Cazare Canakkale.


Ziua 2 (430 km): Mic dejun. Plecare către Kusadasi. Se vizitează ruinele vechilor cetăti Troia I – IX (primul oraș a fost fondat în mileniul III î.Hr. în timpul Epocii Bronzului. Se păstrază inclusiv ruine din Troia VII, cea descrisa de Homer. Ultimul oraș de pe acest sit arheologic a fost Iliumul elenistic, fondat de romani în timpul domniei împăratului Augustus, care a decăzut după desemnarea Constantinopolului drept capitală a Imperiului Roman în sec.IV), cetatea antică Pergam (oraș antic grecesc, devenit capitala Regatului Pergam în timpul perioadei elenistice 281-133 î.Hr. Pergamul este amintit în cartea Apocalipsei. Aici a fost inventat pergamentul, a cărui denumire provine de la numele orașului) şi Biserica Apocaliptica Curtea Roşie (aici a fost iniţial un templu păgân. În anul 92 d.Hr., în acest templu a a fost martirizat Sfântul Antipa, primul arhiepiscop al Pergamului, numit din porunca Sfântului Ioan. În primul secol d.Hr., biserica creștină din Pergam, adăpostită în interiorul clădirii principale a Basilicii Roșii, a fost una dintre Cele Șapte Biserici descrise în Apocalipsa 2:12). Trecere prin Izmir (vechea Smyrna, cetatea păstorită de Sfântul Policarp, oraş fondat în sec. IV î.Hr., cetatea păstorită de Sfântul Policarp. Este al treilea oraș ca mărime în Turcia după Istanbul și Ankara. Aici s-au născut Homer și Aristotel Onassis). Cazare şi cină Kusadasi / Izmir.


Ziua 3 (70 km): Mic dejun. Se vizitează Cetatea Efes (oraşul antic Efes a fost întemeiat în sec.XI Î.Hr. de coloniştii ionieni, devenind în cursul timpului unul din cele mai dezvoltate centre religioase și comerciale. A suferit pierderi însemnate la cutremurele din anii 358 și 365 d.Hr., iar în sec. VII a început să decadă. Astăzi se pot vedea ruinele Bibliotecii lui Celsus, marelui teatru în care a predicat Sfântul Apostol Pavel, Biserica Maicii Domnului – în care s-a ţinut Sinodul III Ecumenic in anul 431). Deplasare la Casa și Izvoarele Maicii Domnului (conform tradiţiei creştine, Maica Domnului a fost adusă în Efes de către Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul, la scurt timp după Învierea din morţi a Mântuitorului, aici urmând a locui până la Adormirea ei. Biserica datează din sec.VI-VII, dar fundaţiile casei au o origine mult mai veche – posibilitatea ca acestea să aparţină sec. I fiind foarte mare. Astăzi este biserică romano-catolică). Închinare la mormântul Sfântului Ioan Evanghelistul (ruinele impresionantei biserici bizantine din Efes închinate Sfântului Ioan Teologul, marchează locul unde, potrivit traditiei, acesta ar fi fost înmormântat. Iniţial, în sec. IV-V a fost ridicată o biserică, pe locul mormântului Sfantului Ioan Teologul, apoi în sec. VI imparatul Iustinian a ridicat o biserică impunătoare pe locul celei vechi). Deplasare la coloanele Templului zeiţei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii, templu construit în sec. VI î.Hr, a fost incendiat în anul 356 î.Hr., de un cetățean din Efes cu numele de Herostrat, din dorința de a deveni celebru). Cazare şi cină Kuşadasi / Pamukkale.


Ziua 4 (185 km): Mic dejun. Plecare spre Pamukkale (se traduce prin ‘’Castelul de bumbac’’ datorită teraselor calcaroase făcute din travertin, rocă sedimentară care s-a format de-a lungul a mii de ani prin depunerile de carbonat de calciu din apa celor 17 izvoare existente în zonă). În Pamukkale se vizitează Necropola si Cetatea Hierapolis (anticul oraş grecesc Ierapolis – Oraşul Sfânt, ridicat în regiunea izvoarelor cu apă caldă în vechea Frigia, se va urca la Biserica ridicată pe locul unde Sfântul Apostol Filip a fost martirizat, dar şi presupusul mormânt al Apostolului, nou descoperit de arheologii turci (se află pe culmea unui deal, în afara zidurilor cetăţii. Biserica datează din sec. V. Se crede că mormântul Sfântului Apostol Filip este în centrul clădirii. Acest locul a fost incendiat, cândva intre secolele V-VI, de aceea a ramas multă vreme necunoscut). Se va coborî pe terasele calcaroase cu apă termală (fenomen unic în lume, coborârea nu este periculoasă însă va necesita atenție!). Cazare şi cină în Pamukkale.


Ziua 5 (660 km):  Mic dejun. Plecare spre Cappadocia (se află în estul Anatoliei, în centrul Turciei. Relieful constă dintr-un platou înalt de peste 1000 m altitudine, care este străpuns de vârfuri vulcanice dintre care Muntele Erciyes, în apropiere de Kayseri (vechea Cezaree), este cel mai înalt vârf cu altitudinea de 3916 m. Cappadocia a fost cunoscută sub numele de Hatti în epoca bronzului târziu și a fost patria Imperiului Hitit cu capitala la Hattuşa) pe ruta Pamukkale – Denizli (oraş industrial în sud-vestul Turciei, situat în valea formată de aluviunile aduse de râul Buyuk Menderes) – Konya (cea mai mare regiune din Turcia, oraş cunoscut în vechime ca Iconium, pe aici au trecut Sfinţii Apostoli Pavel şi Barnabas şi au propovăduit credinţa creştină) – Aksaray – Nevsehir – Urgup / Ortahisar. Cazare şi cină Urgup / Ortahisar.


Ziua 6 (80 km): Mic dejun. Se vizitează: Muzeul în aer liber Goreme (muzeu în aer liber care adăposteşte manăstiri şi biserici paleocreştine săpate în tuf vulcanic, chilia în care a locuit Sfântul Vasile Cel Mare. Face parte din patrimoniul Unesco. Primele aşezări datează din vremea hitiţilor, 1800 – 1200 î.Hr. Regiunea a fost disputată de diferite imperii rivale, cum ar fi grecii şi perşii, locuitorii fiind nevoiţi să sape adăposturi în roca vulcanică. În perioada romană, a devenit casă pentru creştinii prigoniţi), oraşul subteran Kaymakli (oraşul a fost populat în perioada bizantină, a servit ca adăpost în vreme invaziilor arabe (780 – 1180) şi mongole (sec. XIV). Se coboară pe galeriile oraşului la o adâncime de cca. 20 m. Vizitare nu este periculoasă însă necesită atenţie!), panorama Văii Gyuvercinlik (Valea Porumbeilor) şi Uchisar, Chilia Sfântului Simeon Stâlpnicul, vizitarea unui atelier de ceramică situat sub pamânt şi care se întinde pe o suprafaţă de 4000 m.p. Vizită la ieslea unde a vieţuit şi s-a nevoit Sfântul Ioan Rusu. Cazare şi cină Urgup / Ortahisar.


Ziua 7 (750 km):  Mic dejun. Plecare spre Istanbul (numit în antichitatea Byzantion, apoi, după anul 330 d.Hr., Constantinopol, a fost capitală a Imperiului Roman până în 1453 și a Imperiului Otoman până la proclamarea Republicii Turcia, la 13 octombrie 1923. Oficial a primit denumirea turcă de Istanbul la 28 martie 1930, până atunci păstrându-și pe plan internațional numele antic și tradițional de Constantinopol. Istanbul este cel mai mare oraş al Turciei și singurul din lume întins pe două continente. În vechile texte românești, orașul era numit Țarigrad, Stanbul sau Înalta Poartă) pe traseul Aksaray (important punct în antichitate pe Drumul Mătăsii, oraşul a mai prosperat în timpul Imperiului Otoman, datorită vecinătăţii cu Lacul Tuz, cea mai importantă sursă de sare a Anatoliei) – Ankara (cunoscută sub numele de Angora până în anul 1930 și Ancyra în perioada clasică, este capitala Turciei și al doilea cel mai mare oraș al țării, după Istanbul) – Istanbul. Cazare Istanbul.


Ziua 8:  Mic dejun. Tur pietonal – se vizitează: Catedrala Sfânta Sofia (prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incediu în anul 404. A fost reconstruită de Teodosius II în anul 415, dar a fost din nou distrusă în timpul Răscolei Nika din anul 532. Clădirea actuală a fost construită de împăratul Iustinian între anii 532-537), Palatul Topkapi (reşedinţa sultanilor, actualul Muzeu Naţional al Turciei, care  adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezatorul, sabia lui Ştefan cel Mare), Moscheea Albastră (a fost construită între anii 1609 – 1616 în timpul domniei sultanului Ahmed I, este cea mai mare moschee din Istanbul), Basilica Cisterne (cunoscută şi ca ‘Palatul scufundat’, datează din sec. VI, a fost construită ca cisternă de apă pentru a alimenta palatul imperial şi clădirile înconjurătoare), locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II (numită și Fântâna germană, construită în memoria celei de a doua vizite a împăratului german la Constantinopol și inauguarată la aniversarea sa din 27 ianuarie 1901), Obeliscul Egiptean (a fost adus din Valea Nilului de împăratul Theodosius II, datează din anul 1490 î.Hr. din vremea faraonului Tuthmosis III), Coloana Şerpuită (este din bronz, a stat în fața Templului lui Apollo de la Delphi – Grecia. A fost ridicată în memoria bătăliei de la Plateea din anul 479 î.Hr., în care cetățile grecești aliate i-au învins pe perşii conduşi de regel Xerxes I. În anul 326, împăratul Constantin cel Mare a dispus mutarea ei la viitorul Constantinopol), Coloana lui Constantin Porfirogenetul (seamănă cu un obelisc, doar că este făcută din mai multe blocuri de piatră. Unele mărturii afirmă că pe același loc a existat o astfel de coloană încă din sec. IV. Constantin al VII Porfirogenetul în anul 940 a acoperit coloana cu plăci de bronz aurit). Scurt popas în istoricul Bazar al lui Bayazid. Cazare Istanbul.


Ziua 9: Mic dejun. Închinare în Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (prima biserica a fost construită de împaratul Leon I Tracul, datorită unei minuni pe care a trait-o când era soldat – inainte de a intra în cetate, Leon Marcelus a întâlnit un orb care l-a rugat să-i dea apă de băut şi să-l îndrume spre cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere, unde se afla un izvor, şi să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii şi a început să-L slăveasca pe Dumnezeu. Apoi, acelaşi glas i-ar fi zis lui Leon că va moşteni tronul împărătesc. După ce a fost uns împărat, Leon a construit o biserică închinată Maicii Domnului, pe locul acelui izvor). Biserica Românească cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi, Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfânta Arghira (ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, închinare la moaştele Sfintei Arghira şi Sfântul Nifon Patriarhul Constantinopolului).  Patriarhia Ecumenică (în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creştin-ortodoxe. Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gura de Aur, Sfintei Solomoni, Sfintei Eufimia si Sfintei Teofana. Tot aici este “Coloana Flagelării”, o bucata din coloana de care a fost legat Iisus Hristos când soldaţii romani l-au biciuit şi l-au torturat. Alte două bucăţi din această coloană se află în Ierusalim şi în Roma. Se crede ca aceasta a fost adusă aici de către Sfânta Elena după pelerinajul făcut în Ţara Sfântă), Biserica Vlaherne (loc unde Maica Domnului s-a arătat mulţimii strânse în vremea împăratului Leon cel Înţelep, când oraşul era asediat şi a lăsat asupra lor Acoperămânul). Opţional croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Cazare Istanbul.


Ziua 10 (685 km): Mic dejun. Plecare spre România, oprire în Epivata (locul de nastere al Sf. Cuv. Parascheva, actualul oras Selimpasa). Sosire in Bucuresti în funcţie de traficul auto și formalităţile vamale.


TARIF:

*760 EURO/ pers. cazare în cameră dublă, grup minim 40 persoane pentru perioadele

25 mai – 03 iunie*, 21 – 30 septembrie*, 19 – 28 octombrie*


*785 EURO/ pers. cazare în cameră dublă, grup minim 40 persoane pentru perioadele

22 iunie – 01 iulie**, 27 iulie – 05 august**, 24 august – 01 septembrie**

SUPLIMENT SINGLE: 300 EURO

Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj in camera dubla persoanelor care calatoresc singure.


AVANS MINIM:

  1. – 200 EURO/PERS. în termen de 3 zile de la data rezervării, diferența se achită maxim cu 30 zile înainte de data plecării;

  2. – SUMA INTEGRALA pentru rezervări efectuate cu mai puțin de 30 zile înainte de data plecării.


VARSTA(ani)

DENUMIRE

REDUCERE

CONDITII ACORDARE REDUCERE

0 – 1.99

infant

GRATUIT

Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti

2 – 11.99

copil

70 EURO

Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual


Plata partiala sau integrala se poate efectua la sediile Basilica Travel sau, dupa o rezervare anterioara, prin ordin de plata la orice sediul al Bancii Comerciale Romane, fapt ce constituie consimtamantul si acordul deplin al PELERINULUI asupra tuturor clauzelor contractuale, precum si asupra programului detaliat al pelerinajului.

 


SUPLIMENT GRUP:

  1. grup minim 30 – 34 pers. – tariful se majorează cu 140 EURO/pers.

  2. grup minim 35 – 39 pers. – tariful se majorează cu 60 EURO/pers.


SERVICII INCLUSE:

– transport cu autocar

– 9 nopţi cazare în cameră dublă în hoteluri 3* şi 4* (clasificare locală)

9 mic dejun şi 5 cine

– insoţitor de grup preot / teolog


SERVICII NEINCLUSE:

– taxe intrări obiective (aprox. 200 Euro/pers., in functie de cursul de schimb)

– ghid local (aprox. 35 Euro/pers., in functie de numarul de persoane)

– excursiile opţionale (croaziera pe Bosfor – aprox. 10 Euro/pers., in functie de cursul de schimb)

– asigurarea medicală

– asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie)


ACTE NECESARE: paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară. 


CONDIȚII DE RETRAGERE:

a.) 30% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu mai mult de 30 zile calendaristice înainte de data plecării;

b.) 50% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face in intervalul 29-20 de zile calendaristice înainte de data plecării;

c.) 100% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic de 19 zile înainte de plecare sau pentru neprezentarea la program.

Aceste penalizari se aplica in toate cazurile, cu exceptia celor in care programul valorificat / confirmat are propriile reguli de achitare, anulare, penalizare. In acest caz se aplica regulile speciale ale fiecarui program in parte.


NOTĂ

  Autoritătile vamale isi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezintă suficientă incredere chiar dacă aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facută răspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul isi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea si de aceea este obligat să informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodată in afara granitelor României, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului.

  Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeste, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

În cazul în care autoritățile locale solicită prezentarea unui rezultat negativ al unui test PCR / dovadă vaccin sau solicită la intrarea în țară efectuarea unui test/ vaccin, agenția de turism nu include eventualele costuri în contravaloarea pelerinajului si nici nu este răspunzătoare pentru un eventual rezultat pozitiv și interzicerea intrării în țară. De asemenea agenția nu este răspunzătoare pentru refuzul turistului de a fi testat / vaccinat.

  Programul actiunii poate fi modificat de către conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.

–  Categoria hotelurilor este cea oficială pentru Turcia.

  Așezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.

Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.

Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.

Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.

Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.