Pelerinaj în GRECIA | 7 zile / 6 nopți | Program 2021

(ÎNCHINARE LA MOAȘTELE SF. DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR, SF. ANASTASIA ROMANA, SF. EFREM SIRUL, SF. DIONISIE, SF. PARASKEVI, BRÂUL MAICII DOMNULUI, SF. IOAN RUSU, SF. CUV. DAVID, SF. PARTENIE, SF. LUCA DIN STIROS)


29 mai – 04 iunie, 09 – 15 octombrie  2021


(7 zile / 6 nopți)


ZIUA 1 – sâmbătă (720 km): Plecare din Bucureşti la ora 06.30 de la baza Dealului Patriarhiei Române (crucea Sfântului Constantin Brâncoveanu) pe traseul Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Promahonas – Serres – Salonic (al doilea oraș ca mărime din Grecia. Numele orașului vine de la Thessalonica, soția lui Cassandru, cel care a fondat orașul și sora lui Alexandru Macedon). Cazare Salonic (cină).


ZIUA 2 – duminică (80 km): Mic dejun. Deplasare la Souroti, pentru închinare la mormântul Pr. Paisie Aghioritul. Deplasare la Mănăstirea Sfintei Mare Muceniţe Anastasia, izbăvitoarea de otrăvuri (mănăstirea are și hramul Sfintei Teofana Impărăteasa, soția împăratului bizantin Leon al VI-lea, care este ctitorul manastirii, începutul zidirilor având loc în anul 888). Întoarcere la Salonictur pietonal, vizitarea centrului istoric al oraşului: Biserica Sfântul Dimitrie (închinare la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Ocrotitorul orașului Salonic. Biserica este ridicată pe locul unde a fost martirizat sfântul în prima jumătate a sec. V), Biserica Sfântul Gheorghe – Rotonda (cea mai veche biserică din Grecia, sec. V, construită inițial ca mausoleu al împăratului Galeriu), Arcul lui Galeriu (monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297), închinare la moaştele Sfântului Vasile cel Nou în Biserica Sfânta Sofia (construită în sec. VII după modelul Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol) şi la moaştele Sfântului Grigorie Palama care se află în Catedrala Mitropolitană din Salonic (cu hramul Sfântului Grigorie Palama, prima biserică a fost construită în sec. VIII), Turnul Alb (simbol al oraşului, sec. XV, de-a lungul timpului a avut numeroase nume și funcțiuni: fortăreață, închisoare și loc pentru execuții, apărare aeriană, stație meteorologică și muzeu). Cazare Salonic (cină).


ZIUA 3 – luni (280 km): Mic dejun. Deplasare spre Muntele Olimp, oprire la Mănăstirea Sfântul Efrem Sirul, închinare la mâna dreaptă a sfântului. La baza Muntelui Olimp, închinare la moaștele Sfântului Dionisie în Mănăstirea Sfântului Dionisie (mănăstirea a fost mutată, la o altitudine mai mică decât cea inițială, pe locul vechiului metoc, Skala, înființat în 1950 la o distanță de 15 km de vechea mănăstire). Plecare spre Volos, oprire la Mănăstirea Sfânta Paraskevi din Valea Tembi (închinare la moaştele Sfintei Paraschevi. Tot aici se află şi un izvor cu apă tămăduitoare pentru cei care au probleme cu ochii). Volos, cazare (cină).


ZIUA 4 – marți (290 km): Mic dejun. Deplasare spre Insula Evia, oprire la  Mănăstirea Kato Xenia (închinare la o parte din Brâul Maicii Domnului și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Mănăstirea a fost întemeiată conform tradiției în timpul împăratului bizantin Andronic II Paleologul (1282 – 1321), iar numele, care se traduce ca ”Străina de Jos” provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului  ”Xenia” (Străina) ajunsă în chip minunat aici). Traversare cu feribotul Glifa – Agiokampos. În Evia (a doua ca dimensiune a Grecie după Insula Creta), închinare la moaştele Sfântului Cuvios David în Mănăstirea Cuviosului David (nu se cunoaste cu exactitate data înființării mănăstirii, însă se știe că Sfântul Cuv. David a ctitorit prezenta biserică pe locul alteia, mai vechi. Sfântul a viețuit in jurul anului 1550. În această mănăstire a viețuit și părintele Iacov Tsalikis, iar mormântului lui se află în apropierea bisericii), la moaştele Sfântului Ioan Rusu în Biserica Sfântul Ioan Rusu din Prokopi (a fost ridicată în anul 1951, an în care au fost mutate sfintele moaște, care inițial au fost așezate în Biserica Sfinților Constantin și Elena) și la moaștele Sfântului Partenie din Lampsakos în Mănăstirea Makrimallis. Cazare Evia (cină).


ZIUA 5 – miercuri (390 km): Mic dejun. Deplasare la Thiva pentru închinare la mormântul Sfântului Apostol Luca (se află în biserica din cimitirul orașului Thiva, antica localitate Teba, unde sfântul a fost martirizat și inmormântat. Se păstrează aici sarcofagul în care a fost înmormântat sfântul). Închinare la Mănăstirea Sfântul Luca din Stirios (este una dintre cele mai importante monumente ale artei bizantine, mai ales datorită mozaicurilor păstrate până astăzi. Ucenicii sfântului au transformat biserica din acea vreme și chilia în care a trăit sfântul, devenind un important centru de pelerinaj. Mănăstirea a avut un rol important în timpul Revoluției Grecești din anul 1821). Deplasare spre Kalambaka, cazare (cină).


ZIUA 6 – joi (300 km): Mic dejun. Kalambaka (numele orașului este de origine turcă, înseamnă “Cetate puternică” și provine de la faptul că a fost cu greu cucerit de Imperiul Otoman, datorită rezistenței opuse de către locuitorii orașului, favorizată și de poziționarea strategică a cetății înconjurată de munți), în funcţie de program, închinare în mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (al doilea centru monastic al Greciei ca importanță și dimensiune după Muntele Athos. Monahii s-au retras pe vârfurile greu accesibile în sec. IX. Numele de Meteora vine de la Cuv. Atanasie, fondatorul Mănăstirii Marea Meteoră în sec. XIV. De-a lungul timpului au fost în această zonă mai multe mănăstiri, schituri, chili, dintre care astăzi doar șase mai sunt active). Deplasare spre Salonic cu oprire la  Manastirea Sfântul Ioan Botezatorul – Veria (închinare la mâna Sfântului Ioan Botezătorul; tot aici este și o peșteră unde a sihăstrit Sfântul Grigorie Palama). Cazare Salonic (cină).


ZIUA 7 – vineri (720 km): Mic dejun. Plecare spre România, sosire în Bucureşti la baza Dealului Patriarhiei în funcție de traficul auto și formalitățile vamale.


TARIF: 

415 EURO/pers. cazare în cameră dublă,  grup minim 40 persoane, mic dejun

        480 EURO/pers. cazare în cameră dublă,  grup minim 40 persoane, demipensiune

 SUPLIMENT SINGLE: 150 EURO


 

VARSTA(ani) DENUMIRE REDUCERE CONDITII ACORDARE REDUCERE
0 – 1.99 infant GRATUIT Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
2 – 4.99 copil 85 EURO Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
5 – 11.99 copil 50 EURO Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual

SUPLIMENT GRUP:

  • grup minim 30 – 34 pers. – tariful se majorează cu 35 EURO/pers.

  • grup minim 35 – 39 pers. – tariful se majorează cu 25 EURO/pers.


 SERVICII INCLUSE:  

–  transport cu autocar clasificat;

–  6 nopţi cazare în cameră dublă hoteluri 3* (clasificare locală) cu mic dejun /demipensiune (în funcţie de programul ales); 

– feribot Agiokampos – Glyfa (Insula Evia)

–  însoţitor de grup preot/teolog.


 SERVICII NEINCLUSE:

–  Intrarile la obiectivele turistice (6 euro/pax la Rotonda – Salonic, 3 euro/pax  la fiecare mănăstire din Complexul Meteora);

–  Asigurare medicală;

– Asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turistice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie)


ACTE NECESARE: carte de identitate valabilă sau paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.

AVANS MINIM: 150 EURO/PERS.


ORAR VIZITARE MĂNĂSTIRI COMPLEX METEORA (poate suferi  modicări):

MĂNĂSTIRE 01.04 – 31.10 01.11 – 31.03
ORAR ÎNCHIS ORAR ÎNCHIS
MAREA METEORĂ 09:00 – 17:00 MARȚI 09:00 – 16:00 MARȚI, MIERCURI
VARLAAM 09:00 – 16:00 VINERI 09:00 – 15:00 VINERI
SF. TREIME 09:00 – 17:00 JOI 09:00 – 15:00 MIERCURI, JOI
SF. NICOLAE 09:00 – 15:30 VINERI    
ROUSSANOU 09:00 – 18:00 MIERCURI 09:00 – 14:00 MIERCURI
SF. ȘTEFAN 09:00 – 13:30

15:30 – 17:30

LUNI 09:00 – 13:00

15:00 – 17:00

LUNI

NOTĂ:

     –  Autoritătile vamale isi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezintă suficientă incredere chiar dacă aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facută răspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul isi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea si de aceea este obligat să informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodată in afara granitelor României, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului.

–  Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeste, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

–  Programul actiunii poate fi modificat de către conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.

–  Categoria hotelurilor este cea oficială pentru Grecia.

–  Așezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.

–  Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.

–  Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.

– Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.

–  Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.PRELUĂRI:

  PREȚ   250 LEI/pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
CLUJ-NAPOCA DATA / ORA PLECĂRII Ora 20:30 cu 1 zi înainte de data începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII CASA ARMATEI    
  PREȚ   200 LEI /pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
SIBIU DATA / ORA PLECĂRII Ora 01:30 în ziua începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII HOTEL IBIS    
  PREȚ   150 LEI / pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
BRAȘOV DATA / ORA PLECĂRII Ora 03:00 în ziua începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII Biserica Schimbarea la Față (Str. Saturn)