PELERINAJ ÎN GRECIA ŞI INSULA CORFU – Varianta I | Program 2024

(ÎNCHINARE LA MOAȘTELE SF. DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR LA SALONIC, SF. SPIRIDON ÎN INSULA CORFU, SF. ANDREI LA PATRAS, SF. PATAPIE LA LOUTRAKI, SF. IOAN RUSU ÎN INSULA EVIA, SF. NECTARIE ÎN INSULA EGHINA, SF. EFREM CEL NOU LA NEA MAKRI, SF. PARASKEVI ÎN VALEA TEMBI)


29 iunie – 06 iulie, 20 – 27 iulie, 17 – 24 august,

31 august – 07 septembrie, 07 – 14 septembrie 2024


(8 zile / 7 nopți)


ZIUA 1 – sâmbătă (720 km): Plecare din Bucureşti la ora 06.30 de la baza Dealului Patriarhiei Române (crucea Sfântului Constantin Brâncoveanu) pe traseul Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Promahonas – Serres – Salonic (al doilea oraș ca mărime din Grecia. Numele orașului vine de la Thessalonica, soția lui Cassandru, cel care a fondat orașul și sora lui Alexandru Macedon). Cazare Salonic.


ZIUA 2 – duminică (250 km): Mic dejun. Salonic – participare la Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Dimitrie (închinare la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Ocrotitorul orașului Salonic. Biserica este ridicată pe locul unde a fost martirizat sfântul în prima jumătate a sec. V). Vizitarea centrului istoric al oraşului (tur pietonal): Biserica Sfântul Gheorghe – Rotonda (cea mai veche biserică din Grecia, sec. V, construită inițial ca mausoleu al împăratului Galeriu), Arcul lui Galeriu (monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297), închinare la moaştele Sfântului Vasile cel Nou în Biserica Sfânta Sofia (construită în sec. VII după modelul Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol) şi la moaştele Sfântului Grigorie Palama care se află în Catedrala Mitropolitană din Salonic (cu hramul Sfântului Grigorie Palama, prima biserică a fost construită în sec. VIII), Turnul Alb (simbol al oraşului, sec. XV, de-a lungul timpului a avut numeroase nume și funcțiuni: fortăreață, închisoare și loc pentru execuții, apărare aeriană, stație meteorologică și muzeu). Plecare spre Kalambaka, cazare Kalambaka.


ZIUA 3 – luni (220 km): Mic dejun. Kalambaka (numele orașului este de origine turcă, înseamnă “Cetate puternică” și provine de la faptul că a fost cu greu cucerit de Imperiul Otoman, datorită rezistenței opuse de către locuitorii orașului, favorizată și de poziționarea strategică a cetății înconjurată de munți), în funcţie de program, închinare în mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (al doilea centru monastic al Greciei ca importanță și dimensiune după Muntele Athos. Monahii s-au retras pe vârfurile greu accesibile în sec. IX. Numele de Meteora vine de la Cuv. Atanasie, fondatorul Mănăstirii marea Meteoră în sec. XIV. De-a lungul timpului au fost în această zonă mai multe mănăstiri, schituri, chili, dintre care astăzi doar șase mai sunt active). Plecare spre Igoumenitsa, traversare cu feribot Igoumenitsa – Corfu. Cazare şi cină Corfu.


ZIUA 4 – marți (290 km): Mic dejun. Deplasare la Biserica Sfântul Spiridon, închinare la moaştele Sfântului Ierarh Spiridon (este cea mai cunoscută biserică ortodoxă din Insula Corfu, datorită Sfântului Spiridon care este Ocrotitorul insulei. Moaștele sfântului au fost aduse în Insula Corfu în anul 1453. Catedrala a fost construită în anul 1596 pe locul unei biserici mai vechi și are cel mai mare turn din oraș) şi la moaştele Sfintei ÎmpărăteseTeodora (au fost aduse în Insula Corfu împreună cu moaștele Sfântului Spirirdon înainte de căderea Constantinopolului) în Catedrala Mitropolitană (adăpostește și părticele din moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia). Traversare cu feribot Corfu – Igoumenitsa. Deplasare către Patras, cazare şi cină Patras / Rodini.


ZIUA 5 – miercuri (310 km): Mic dejun. Patras (al treilea oraș ca mărime din Grecia, conform tradiției creștine este locul martiriului Sfântului Apostol Andrei) – deplasare spre Biserica Sfântului Apostol Andrei (a fost ridicată în anul 1908, este cea mai mare biserică din Balcani, în interiorul ei putând încăpea 5500 de oameni), închinare la moaştele şi o parte din Crucea Sfântului Andrei. Plecare spre Atena cu oprire la Canalul Corint (este un canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee, construit între 1881 – 1893, are 6,3 km lungime și doar 21 m lățime). Oprire la Mănăstirea Loutraki, închinare la moaştele Sfântului Patapie. Deplasare spre Atena, capitala și cel mai mare oraș al Greciei, cu o istorie de peste 7000 de ani, oprire la Nea Makri, închinare la moaștele Sfântului Efrem cel Nou în Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou (sfântul a fost călugăr în această mănăstire, care la acea vreme avea hramul Bunei Vestiri și a fost martirizat de către turci în timpul invaziei otomane în sec. XV. Sfintele sale moaște au fost descoperite în chip minunat în anul 1945 și așezate în actuala mănăstire. Tot aici este și copacul pe care a fost martirizat sfântul). Cazare şi cină Atena.


ZIUA 6 – joi: Mic dejun. Deplasare cu metroul către Portul Pireu (cel mai mare port al Greciei), traversare cu feribotul Pireu – Eghina. În Eghina închinare la moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul în Mănăstirea Sfânta Treime (Biserica mănăstirii unde a viețuit Sfântul Nectarie a fost ridicată pe ruinele unei vechi biserici bizantine, între 1904 – 1910 și a fost închinată Sfintei Treimi. Odată cu canonizarea sfântului Nectarie, mănăstirea a primit și acest hram. Deasupra locașului nou se află veche mănăstire, chilia și mormântul Sfântului Nectarie). Traversare cu feribotul Eghina – Pireu. Intoarcere la Atena, cazare şi cină.


ZIUA 7 – vineri (470 km): Mic dejun. Deplasare spre Insula Evia (a doua ca dimensiune a Grecie după Insula Creta) pentru închinare la moaştele Sfântului Ioan Rusu în Biserica Sfântul Ioan Rusu din Prokopi (a fost ridicată în anul 1951, an în care au fost mutate sfintele moaște, care inițial au fost șezate în Biserica Sfinților Constantin și Elena). Plecare către Salonic cu oprire la Mănăstirea Kato Xenia (închinare la o parte din Brâul Maicii Domnului și la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Mănăstirea a fost întemeiată conform tradiției în timpul împăratului bizantin Andronic II Paleologul (1282 – 1321), iar numele, care se traduce ca ”Străina de Jos” provine de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Xenia” (Străina) ajunsă în chip minunat aici). Trecere prin Valea Tembi, închinare la moaştele Sfintei Paraschevi în Mănăstirea Sfânta Paraschevi (tot aici se află şi un izvor cu apă tămăduitoare pentru cei cu probleme la ochi). Cazare şi cină Salonic.


ZIUA 8 – sâmbătă (720 km): Mic dejun. Plecare spre România, sosire în Bucureşti la baza Dealului Patriarhiei Române în funcție de traficul auto și formalitățile vamale.


TARIF:

800 EURO/pers. cazare în cameră dublă, grup minim 40 persoane

SUPLIMENT SINGLE: 380 EURO

Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj in camera dubla persoanelor care calatoresc singure.


AVANS MINIM:

  • 200 EURO/PERS. în termen de 3 zile de la data rezervării, diferența se achită maxim cu 30 zile înainte de data plecării;

  • SUMA INTEGRALA pentru rezervări efectuate cu mai puțin de 30 zile înainte de data plecării.


VARSTA(ani)

DENUMIRE

REDUCERE

CONDITII ACORDARE REDUCERE

0 – 1.99

infant

GRATUIT

Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti

2 – 11.99

copil

85 EURO

Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti


Plata partiala sau integrala se poate efectua la sediile Basilica Travel sau, dupa o rezervare anterioara, prin ordin de plata la orice sediul al Bancii Comerciale Romane, fapt ce constituie consimtamantul si acordul deplin al PELERINULUI asupra tuturor clauzelor contractuale, precum si asupra programului detaliat al pelerinajului.

 


SUPLIMENT GRUP:

– grup minim 30 – 34 pers. – tariful se majorează cu 160 EURO/pers.

– grup minim 35 – 39 pers. – tariful se majorează cu 80 EURO/pers.


SERVICII INCLUSE:

– Transport cu autocar clasificat

– 7 nopţi cazare cu mic dejun în hoteluri 3* în camere duble (clasificare locală)

– 7 mic dejun si 5 cine

– Feribot Igoumenitsa – Corfu – Igoumenitsa (Insula Corfu),

– Feribot Pireu – Eghina – Pireu (Insula Eghina),

– Feribot Agyocampos – Glifa (Insula Evia)

– Însoţitor de grup preot/ teolog


SERVICII NEINCLUSE:

– Intrările la obiectivele turistice (6 euro/pax la Rotonda – Salonic, 3 euro/pax la fiecare mănăstire din Complexul Meteora)

– Asigurarea medicală

– Asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie)


ACTE NECESARE: carte de identitate valabilă sau paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.


CONDIȚII DE RETRAGERE:

a.) 30% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu mai mult de 30 zile calendaristice înainte de data plecării;

b.) 50% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face in intervalul 29-20 de zile calendaristice înainte de data plecării;

c.) 100% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic de 19 zile înainte de plecare sau pentru neprezentarea la program.

Aceste penalizari se aplica in toate cazurile, cu exceptia celor in care programul valorificat / confirmat are propriile reguli de achitare, anulare, penalizare. In acest caz se aplica regulile speciale ale fiecarui program in parte.


ORAR VIZITARE MĂNĂSTIRI COMPLEX METEORA (poate suferi modicări):

MĂNĂSTIRE

01.04 – 31.10

01.11 – 31.03

ORAR

ÎNCHIS

ORAR

ÎNCHIS

MAREA METEORĂ

09:00 – 17:00

MARȚI

09:00 – 16:00

MARȚI, MIERCURI

VARLAAM

09:00 – 16:00

VINERI

09:00 – 15:00

VINERI

SF. TREIME

09:00 – 17:00

JOI

09:00 – 15:00

MIERCURI, JOI

SF. NICOLAE

09:00 – 15:30

VINERI

ROUSSANOU

09:00 – 18:00

MIERCURI

09:00 – 14:00

MIERCURI

SF. ȘTEFAN

09:00 – 13:30/15:30 – 17:30

LUNI

09:00 – 13:00/15:00 – 17:00

LUNI


NOTĂ

  Autoritătile vamale isi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezintă suficientă incredere chiar dacă aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facută răspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul isi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea si de aceea este obligat să informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodată in afara granitelor României, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului.

  Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeste, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

În cazul în care autoritățile locale solicită prezentarea unui rezultat negativ al unui test PCR / dovadă vaccin sau solicită la intrarea în țară efectuarea unui test/ vaccin, agenția de turism nu include eventualele costuri în contravaloarea pelerinajului si nici nu este răspunzătoare pentru un eventual rezultat pozitiv și interzicerea intrării în țară. De asemenea agenția nu este răspunzătoare pentru refuzul turistului de a fi testat / vaccinat.

  Programul actiunii poate fi modificat de către conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.

–  Categoria hotelurilor este cea oficială pentru Grecia.

  Așezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.

Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.

Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.

Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.

Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.