Pelerinaj în Macedonia și Grecia | 8 zile / 7 nopți | 2019

DESCOPERIȚI OHRIDUL – IERUSALIMUL DIN BALCANI”

(INCHINARE LA MOAȘTELE SF. SPIRIDON ÎN INSULA CORFU, DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR LA SALONIC)


07 – 14 octombrie  2019


ZIUA 1, luni – 07 octombrie (650 km): Plecare din Bucureşti la ora 06.30 de la baza Dealului Patriarhiei (crucea Sfântului Constantin Brâncoveanu) pe ruta Giurgiu – Ruse– Sofia – Krivca Palanca – Skopje. Cazare Skopje.


ZIUA 2, marți – 08 octombrie: Mic dejun. Tur pietonal în capitala Macedoniei: Catedrala Sfântul Clement (este cea mai mare biserică ortodoxă din Macedonia, construcția catedralei a început în anul 1972) – Fortăreaţa Kale (sec 4 Î.Hr. – cea mai veche aşezare datând din Epoca Bronzului. Fortificaţiile datează din timpul împăratului Justinian I) – Moscheea Mustafa Pasha (ridicată în 1492, privire exterioară) – Biserica Sveti Spas (sec XVII-XVIII) – trecere prin Vechiul BazarDaut Pashin Amam (sec. XV – vechea baie publică, vedere exterioară) – Podul de Piatră (sec VI, simbolul oraşului Skopje) – Memorialul Maica Tereza (născută în 1910 în Skopje, călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003). Timp liber pentru cumpărături în Bazar. Cazare Skopje.


ZIUA 3, miercuri – 09 octombrie (230 km): Mic dejun. Mic dejun. Vizitarea Mănăstirii Sfântul Pantelimon Nerezi (biserică bizantină construită în anul 1164 la o altitudine de 771 de metri). Deplasare spre Canionul Matka (se traduce prin pântece, localizat la vest de Skopje, ocupă o suprafață de cca. 5000 hectare, fiind una dintre cele mai cunoscute atracții turistice ale Macedoniei. Adăpostește mai multe mânâstiri, între care Mănăstirea Sfântul Andrei, în defileul Râului Treska, Mănăstirea Matka și Mănăstirea Sfântul Nicolae). Plimbare cca. 1km până la Mănăstirea Sfântul Andrei (1388). Plecare spre Ohrid. Cazare Ohrid / Sf. Ştefan.


 ZIUA 4, joi – 10 octombrie: Mic dejun. Ohrid (supranumit “Ierusalimul din Balcani”, are 365 biserici, câte una pentru fiecare zi a anulaui) – tur pietonal: Biserica Sfânta Sofia (unul dintre cele mai importante monumente ale Macedoniei, deoarece adăpostește elemente de arhitectură din Epoca Mijlocie. Biserica a fost construită în timpul Primului Imperiu Bulgar, inițial ca biserică sinodală a Bisericii Ortodoxe Bulgare, apoi ca Arhiepiscopie a Ohridului. În timpul ocupației otomane a fost transforată în moschee. Interiorul bisericii pastrează fresce din sec. XI. Biserica Sfânta Sofia apare pe bancnota de 1000 dinari), Teatrul Antic (sec II Î.Hr., este singurul din țară care datează din perioada Elenistică. În timpul romanilor se organizau aici lupte cu gladiatori și execuții ale creștinilor. De aceea după Imperiul Roman a fost abandonat și acoperit de către localnici și accidental descoperit în anii ’80. Acum au loc evenimente culturale, cum ar fi spectacole ale Baletului Balșoi sau concerte, cum ar fi concertului lui Jose Carreras), Mănăstirea Bogorodica Prilevlepta (1295, are o pictură excepţională), Fortăreaţa Samuel (sec.X, ridicată pe ruinele unei cetăţi din sec. III Î.Hr.), Biserica Sfântul Clement şi Sfântul Pantelimon (reconstruită în 2002 pe ruinele bisericii din sec. IV şi IX , adăposteşte moaştele Sfântului Clement, ucenic al Sfinților Chiril și Metodie) şi site-ul arheologic Plaosnik (ruine ale unei basilici vechi din sec. V, mozaicuri, etc), Biserica Sfântul Ioan Kaneo (are hramul Sfântului Ev.Ioan, biserica este așezată pe o stâncă deasupra Lacului Ohrid. Datează din sec. XIII), Copacul Sfântului Clement. Timp liber. Cazare Ohrid / Sf. Ştefan.


ZIUA 5, vineri – 11 octombrie (390 km): Mic dejun. Deplasare către Bitola – vizitarea site-ului arheologic Heracleea Lyncestis (oraş fondat în sec.IV Î.Hr. de Filip II Macedon, tatăl lui Alexandru cel Mare in cinstea eroului Hercule din mitologia greaca. Numele Lynkestis provine de la numele vechiului regat, cucerit de Imparatul Filip II, locul unde a fost construit noul oraș. În perioada creștină timpurie, Heracleea era un important scaun episcopal). Trecerea granitei in Grecia, deplasare spre Igoumenitsa, trecere cu feribotul în Insula Corfu. Cazare Corfu.


ZIUA 6, sâmbătă – 12 octombrie (280 km): Mic dejun. Deplasare la Biserica Sfântul Spiridon, închinare la moaştele Sfântului Ierarh Spiridon (este cea mai cunoscută biserică ortodoxă din Insula Corfu, datorită Sfântului Spiridon care este Ocrotitorul insulei. Moaștele sfântului au fost aduse în Insula Corfu în anul 1453. Catedrala a fost construită în anul 1596 pe locul unei biserici mai vechi și are cel mai mare turn din oraș) şi la moaştele Sfintei ÎmpărăteseTeodora (au fost aduse în Insula Corfu împreună cu moaștele Sfântului Spirirdon înainte de căderea Constantinopolului) în Catedrala Mitropolitană (adăpostește și părticele din moaștele Sfântului Gherasim din Kefalonia). Traversare cu feribot Corfu – Igoumenitsa. Deplasare către Kalambaka (numele orașului este de origine turcă, înseamnă “Cetate puternică” și provine de la faptul că a fost cu greu cucerit de Imperiul Otoman, datorită rezistenței opuse de către locuitorii orașului, favorizată și de poziționarea strategică a cetății înconjurată de munți), cazare.


ZIUA 7, duminică – 13 octombrie (250 km): Mic dejun. In funcţie de program, închinare în mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (al doilea centru monastic al Greciei ca importanță și dimensiune după Muntele Athos. Monahii s-au retras pe vârfurile greu accesibile în sec. IX. Numele de Meteora vine de la Cuv. Atanasie, fondatorul Mănăstirii marea Meteoră în sec. XIV. De-a lungul timpului au fost în această zonă mai multe mănăstiri, schituri, chili, dintre care astăzi doar șase mai sunt active). Plecare spre Salonic, tur pietonal de oraș: Biserica Sfântul Dimitrie  (închinare la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Ocrotitorul orașului Salonic. Biserica este ridicată pe locul unde a fost martirizat sfântul în prima jumătate a sec. V), Biserica Sfântul Gheorghe (cea mai veche biserică din Grecia, sec. V, construită inițial ca mausoleu al împăratului Galeriu), Arcul lui Galeriu (monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297), închinare la moaştele Sfântului Vasile cel Nou în Biserica Sfânta Sofia (construită în sec. VII după modelul Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol) şi la moaştele Sfântului Grigorie Palama care se află în Catedrala Mitropolitană din Salonic (cu hramul Sfântului Grigorie Palama, prima biserică a fost construită în sec. VIII), Turnul Alb (simbol al oraşului, sec. XV, de-a lungul timpului a avut numeroase nume și funcțiuni: fortăreață, închisoare și loc pentru execuții, apărare aeriană, stație meteorologică și muzeu). Cazare Salonic.


ZIUA 8, luni – 14 octombrie (720 km): Mic dejun. Plecare spre România, sosire în Bucureşti la baza Dealului Patriarhiei în funcție de traficul auto și de formalitățile vamale.


TARIF:

435 EURO/pers. în cameră dublă    

grup minim 40 persoane

SUPLIMENT SINGLE: 150 EURO


VARSTA(ani) DENUMIRE REDUCERE CONDITII ACORDARE REDUCERE
0 – 1.99 infant GRATUIT Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
2 – 4.99 copil 100 EURO Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
5 – 11.99 copil 50 EURO Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual

 


SUPLIMENT GRUP:

  • 30 – 34 pers. – tariful se majorează cu 40 EURO/pax

  • 35 – 39 pers. – tariful se majorează cu 30 EURO/pax


SERVICII INCLUSE:

– Transport cu autocar clasificat

– 7 nopţi cazare cu mic dejun în camere duble hoteluri 3* (clasificare locală)

– feribot Igoumenitsa – Corfu – Igoumenitsa (Insula Corfu)

– însoţitor de grup preot/ teolog


SERVICII NEINCLUSE:

– Intrările la obiective (aprox. 30 Euro)

– Asigurare medicală

– Asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie)


ACTE NECESARE: carte de identitate valabilă sau paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.

AVANS MINIM: 200 Euro/pers.


CONDIȚII DE RETRAGERE:

  1. ) 25 % din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face in intervalul 29-25 de zile calendaristice înainte de data plecării;

b.) 50% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face in intervalul  24-20  de zile calendaristice înainte de data plecării;

c.) 100% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic de 19 zile înainte de plecare sau pentru neprezentarea la program. Aceste penalizari se aplica in toate cazurile, cu exceptia celor in care programul valorificat / confirmat are propriile reguli de achitare, anulare, penalizare. In acest caz se aplica regulile speciale ale fiecarui program in parte.


ORAR VIZITARE MĂNĂSTIRI COMPLEX METEORA (poate suferi  modicări):

MĂNĂSTIRE 01.04 – 31.10 01.11 – 31.03
ORAR ÎNCHIS ORAR ÎNCHIS
MAREA METEORĂ 09:00 – 17:00 MARȚI 09:00 – 16:00 MARȚI, MIERCURI
VARLAAM 09:00 – 16:00 VINERI 09:00 – 15:00 VINERI
SF. TREIME 09:00 – 17:00 JOI 09:00 – 15:00 MIERCURI, JOI
SF. NICOLAE 09:00 – 15:30 VINERI    
ROUSSANOU 09:00 – 18:00 MIERCURI 09:00 – 14:00 MIERCURI
SF. ȘTEFAN 09:00 – 13:30

15:30 – 17:30

LUNI 09:00 – 13:00

15:00 – 17:00

LUNI

NOTĂ:

     –  Autoritătile vamale isi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezintă suficientă incredere chiar dacă aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facută răspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul isi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea si de aceea este obligat să informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodată in afara granitelor României, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului.

–  Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeste, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

–  Programul actiunii poate fi modificat de către conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.

–  Categoria hotelurilor este cea oficială pentru Macedonia și Grecia.

–  Așezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.

–  Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.

–  Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.

– Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.

     –  Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.


PRELUĂRI:

  PREȚ   250 LEI/pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
CLUJ-NAPOCA DATA / ORA PLECĂRII Ora 20:30 cu 1 zi înainte de data începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII CASA ARMATEI    
  PREȚ   200 LEI /pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
SIBIU DATA / ORA PLECĂRII Ora 01:30 în ziua începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII HOTEL IBIS    
  PREȚ   150 LEI / pers. TUR / RETUR, preluare minim 5 pers.
BRAȘOV DATA / ORA PLECĂRII Ora 03:00 în ziua începerii pelerinajului    
  LOCUL ÎMBARCĂRII Biserica Schimbarea la Față (Str. Saturn)