1

PELERINAJ LA MOAŞTELE SF. NECTARIE, SF. IOAN RUSU, SF. DIMITRIE, SF. EFREM CEL NOU | Program 2023

SF. DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR LA SALONIC, SF. EFREM CEL NOU LA NEA MAKRI,
SF. IOAN RUSU ÎN INSULA EVIA, SF. PARASKEVI ÎN VALEA TEMBI
SF. NECTARIE ÎN INSULA EGHINA,

17 – 22 iunie, 08 – 13 iulie, 02 – 07 septembrie, 07 – 10 octombrie 2023


(6 zile / 5 nopți)


ZIUA 1 – sâmbătă (720 km): Plecare din Bucureşti la ora 06.30 de la baza Dealului Mitropoliei, Bd. Regina Maria, Nr. 1, (crucea Sfântului Constantin Brâncoveanu) pe traseul Bucureşti – Giurgiu – Ruse – Sofia – Promahonas – Serres – Salonic (al doilea oraș ca mărime din Grecia. Numele orașului vine de la Thessalonica, soția lui Cassandru, cel care a fondat orașul și sora lui Alexandru Macedon). Cazare Salonic (cină).


ZIUA 2 – duminică (500 km): Mic dejun. Participare la Sfânta Liturghie la Biserica Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir (închinare la moaştele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir). Salonic: tur pietonal – vizitarea centrului istoric al oraşului: Biserica Sfântul Gheorghe – Rotonda (cea mai veche biserică din Grecia, sec. V, construită inițial ca mausoleu al împăratului Galeriu), Arcul lui Galeriu (monument situat pe Calea Ignatia, ridicat în anul 304 d.Hr., din porunca împăratului Galeriu în amintirea victoriei romanilor asupra perşilor din anul 297), închinare la moaştele Sfântului Vasile cel Nou în Biserica Sfânta Sofia (construită în sec. VII după modelul Bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol) şi la moaştele Sfântului Grigorie Palama care se află în Catedrala Mitropolitană din Salonic (cu hramul Sfântului Grigorie Palama, prima biserică a fost construită în sec. VIII), Turnul Alb (simbol al oraşului, sec. XV, de-a lungul timpului a avut numeroase nume și funcțiuni: fortăreață, închisoare și loc pentru execuții, apărare aeriană, stație meteorologică și muzeu). Plecare spre Atena, cazare (cină).


ZIUA 3 – luni (140 km): Mic dejun. Deplasare către Portul Pireu (cel mai mare port al Greciei) (deplasarea poate fi facuta cu metroul), traversare cu feribotul Pireu – Eghina. În Eghina închinare la moaştele Sfântului Nectarie Taumaturgul în Mănăstirea Sfânta Treime (Biserica mănăstirii unde a viețuit Sfântul Nectarie a fost ridicată pe ruinele unei vechi biserici bizantine, între 1904 – 1910 și a fost închinată Sfintei Treimi. Odată cu canonizarea sfântului Nectarie, mănăstirea a primit și acest hram. Deasupra locașului nou se află veche mănăstire, chilia și mormântul Sfântului Nectarie). Traversare cu feribotul Eghina – Pireu, deplasare la Nea Makri, închinare la moaștele Sfântului Efrem cel Nou în Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou (sfântul a fost călugăr în această mănăstire, care la acea vreme avea hramul Bunei Vestiri și a fost martirizat de către turci în timpul invaziei otomane în sec. XV. Sfintele sale moaște au fost descoperite în chip minunat în anul 1945 și așezate în actuala mănăstire. Tot aici este și copacul pe care a fost martirizat sfântul). Cazare Atena (cină).


ZIUA 4 – marți (400 km): Mic dejun. Plecare spre Kalambaka, cu oprire în Evia (a doua ca dimensiune a Grecie după Insula Creta), închinare la moaştele Sfântului Ioan Rusu în Biserica Sfântul Ioan Rusu din Prokopi (a fost ridicată în anul 1951, an în care au fost mutate sfintele moaște, care inițial au fost șezate în Biserica Sfinților Constantin și Elena) şi la moaştele Sfântului Cuvios David în Mănăstirea Cuviosului David (nu se cunoaste cu exactitate data înființării mănăstirii, însă se știe că Sfântul Cuv. David a ctitorit prezenta biserică pe locul alteia, mai vechi. Sfântul a viețuit in jurul anului 1550. În această mănăstire a viețuit și părintele Iacov Tsalikis, iar mormântului lui se află în apropierea bisericii). Traversare cu feribotul Agiokampos – Glyfa. Continuare spre Kalambaka, cazare (cină).


ZIUA 5 – miercuri (250 km): Mic dejun. Kalambaka (numele orașului este de origine turcă, înseamnă “Cetate puternică” și provine de la faptul că a fost cu greu cucerit de Imperiul Otoman, datorită rezistenței opuse de către locuitorii orașului, favorizată și de poziționarea strategică a cetății înconjurată de munți), în funcţie de program, închinare în mănăstirile din Complexul Monastic Meteora (al doilea centru monastic al Greciei ca importanță și dimensiune după Muntele Athos. Monahii s-au retras pe vârfurile greu accesibile în sec. IX. Numele de Meteora vine de la Cuv. Atanasie, fondatorul Mănăstirii marea Meteoră în sec. XIV. De-a lungul timpului au fost în această zonă mai multe mănăstiri, schituri, chili, dintre care astăzi doar șase mai sunt active). Plecare spre Salonic, oprire la Mănăstirea Sfânta Paraskevi din Valea Tembi (închinare la moaştele Sfintei Paraschevi. Tot aici se află şi un izvor cu apă tămăduitoare pentru cei care au probleme cu ochii). Cazare Salonic (cină).


ZIUA 6 – joi (720 km): Mic dejun. Plecare spre România, sosire în Bucureşti la baza Dealului Patriarhiei în funcție de traficul auto și formalitățile vamale.


TARIF:

480 EURO / pers. cazare în cameră dublă, grup minim 40 persoane, mic dejun

530 EURO / pers. cazare în cameră dublă, grup minim 40 persoane, demipensiune

SUPLIMENT SINGLE: 150 EURO

Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj in camera dubla persoanelor care calatoresc singure.


AVANS MINIM:

  • 150 EURO/PERS. în termen de 3 zile de la data rezervării, diferența se achită maxim cu 30 zile înainte de data plecării;
  • SUMA INTEGRALA pentru rezervări efectuate cu mai puțin de 30 zile înainte de data plecării.
VARSTA(ani) DENUMIRE REDUCERE CONDITII ACORDARE REDUCERE
0 – 1.99 infant GRATUIT Cazarea se face in camera dubla,in pat cu doi adulti
2 – 11.99 copil 40 EURO Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual

Plata partiala sau integrala se poate efectua la sediile Basilica Travel sau, dupa o rezervare anterioara, prin ordin de plata la orice sediul al Bancii Comerciale Romane, fapt ce constituie consimtamantul si acordul deplin al PELERINULUI asupra tuturor clauzelor contractuale, precum si asupra programului detaliat al pelerinajului.

 


SUPLIMENT GRUP:

grup minim 30 – 34 pers. – tariful se majorează cu 85 EURO/pers.– grup minim 35 – 39 pers. – tariful se majorează cu 45 EURO/pers.


SERVICII INCLUSE:

– transport cu autocar;

– 5 nopţi cazare în cameră dublă hoteluri 3* (clasificare locală) cu mic dejun / demipensiune (în funcţie de programul ales);

– feribot Pireu – Egina – Pireu (Insula Eghina) – feribot Agiokampos – Glyfa (Insula Evia)– însoţitor de grup preot/ teolog


SERVICII NEINCLUSE:

– intrările la obiectivele turistice (6 euro/pax la Rotonda – Salonic, 3 euro/pax la fiecare mănăstire din Complexul Meteora)

– asigurarea medicală– asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei)


ACTE NECESARE: Carte de identitate valabilă sau paşaport valabil minim 6 luni de la întoarcerea în ţară.


CONDIȚII DE RETRAGERE:

a.) 30% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu mai mult de 30 zile calendaristice înainte de data plecării;b.) 50% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face in intervalul 29-20 de zile calendaristice înainte de data plecării;c.) 100% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic de 19 zile înainte de plecare sau pentru neprezentarea la program. Aceste penalizari se aplica in toate cazurile, cu exceptia celor in care programul valorificat / confirmat are propriile reguli de achitare, anulare, penalizare. In acest caz se aplica regulile speciale ale fiecarui program in parte.


ORAR VIZITARE MĂNĂSTIRI COMPLEX METEORA (poate suferi modicări):

MĂNĂSTIRE 01.04 – 31.10 01.11 – 31.03
ORAR ÎNCHIS ORAR ÎNCHIS
MAREA METEORĂ 09:00 – 17:00 MARȚI 09:00 – 16:00 MARȚI, MIERCURI
VARLAAM 09:00 – 16:00 VINERI 09:00 – 15:00 VINERI
SF. TREIME 09:00 – 17:00 JOI 09:00 – 15:00 MIERCURI, JOI
SF. NICOLAE 09:00 – 15:30 VINERI
ROUSSANOU 09:00 – 18:00 MIERCURI 09:00 – 14:00 MIERCURI
SF. ȘTEFAN 09:00 – 13:3015:30 – 17:30 LUNI 09:00 – 13:0015:00 – 17:00 LUNI

NOTĂ   Autoritătile vamale isi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezintă suficientă incredere chiar dacă aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facută răspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul isi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea si de aceea este obligat să informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodată in afara granitelor României, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului. – Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeste, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).În cazul în care autoritățile locale solicită prezentarea unui rezultat negativ al unui test PCR / dovadă vaccin sau solicită la intrarea în țară efectuarea unui test/ vaccin, agenția de turism nu include eventualele costuri în contravaloarea pelerinajului si nici nu este răspunzătoare pentru un eventual rezultat pozitiv și interzicerea intrării în țară. De asemenea agenția nu este răspunzătoare pentru refuzul turistului de a fi testat / vaccinat.  Programul actiunii poate fi modificat de către conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.–  Categoria hotelurilor este cea oficială pentru Grecia.  Așezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup. Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure. Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.


INFORMARE

  • Pentru pelerinii care au nevoie de cazare în Bucuresti, SC Basilica Travel SRL, vă recomandă:
  • Centrul Social Cultural “Sf. Ap. Andrei” dispune de mai multe spații menite să găzduiască oaspeți ai Patriarhiei Române, pelerini, diferiți participanți la cursurile și simpozioanele organizate de Centrul “Sf. Andrei”, de Centrul de Conferințe – Palatul Patriarhiei și de alte unități ale Administrației Patriarhale și nu numai.
  • Este amplasat într-o zonă central a Capitalei, ușor accesibile fiind principalele obiective religioase și turistice: Patriarhia Română, Catedrala Mântuirii Neamului, Mănăstirea Antim, Mănăstirea Radu Vodă, Palatul Parlamentului.
  • Centrul Social Cultural “Sf. Andrei” pune la dispoziția partenerilor și colaboratorilor săi un număr de 28 de camere duble și 3 apartamente cu câte 4 camere fiecare, utilate corespunzător ( wi-fi, telefon, cablu tv, aer condiționat etc.), cu posibilitatea de a caza un număr maxim de 74 de persoane.
  • Sălile polivalente din incinta Centrului oferă posibilitatea organizării de cursuri, simpozioane, expoziții și mese festive.
  • Contact: 0731035193, 0735509154
  • Adresă: Bd. Regina Maria nr. 1, Bl. P5B, Sc 2, Sector 4