PELERINAJ TURCIA – GEORGIA

27 august – 07 septembrie, 24 septembrie – 05 octombrie

2024

(12 zile / 11 nopți)


ZIUA 1 (650 km): Plecare din Bucureşti la ora 06:30 de la baza Dealului Patriarhiei (crucea Sfântului Constantin Brâncoveanu) pe traseul Bucureşti – Giurgiu –  Ruse – Veliko Tarnovo (capitala celui de al doilea Imperiu Bulgar) trecere prin Valea Trandafirilor – Kapitan Andreevo – Kapikule – Edirne (fostul oraş Adrianopol, întemeiat de împăratul roman Hardrian. A fost capitala Imperiului Otoman între 1365 – 1453. Aici s-a încheiat Pacea de la Adrianopol, tratatul ruso-turc din anul 1829 prin care s-a recunoscut independența Greciei, autonomia Serbiei și s-a desființat monopolul turcesc asupra comerțului Ţării Româneşti și Moldovei) – Istanbul. Cazare Istanbul.

ZIUA 2 (735 km): Mic dejun. Deplasare spre Samsun. Cazare si cina Samsun.

ZIUA 3 (620 km): Mic dejun. Deplasare de-a lungul tarmului Marii Negre la Manastirea Sumela (inchinare la icoana Maicii Domnului descoperita in zona, manastirea este situata la o altitudine de 1200 m si se spune ca a fost infiintata in anul 386). Deplasare spre Georgia, trecere prin Regiunea Rize, cunoscuta pentru plantațiile de ceai. Trecerea frontierei in Georgia, cazare si cina Batumi.

ZIUA 4 (175 km): Mic dejun. Deplasare spre Kutaisi, unul dintre cele mai vechi orase din Georgia. Se viziteaza Academia Gelati, ridicata de Sf. David Ziditorul in sec.XII. Gelati a fost centrul spiritual si academic, aici se gasesc mormintele regilor georgieni si este un important loc de pelerinaj. A fost inclus in patrimonial UNESCO. Deplasare la Manastirea Motsameta (se traduce ca Locul martirilor in cinstea celor doi frati de vita nobila, David si Constantin care s-au rasculat impotriva ocupatiei arabe in sec.XVIII). Manastirea are o panorama frumoasa asupra cheilor râului Tskaltsitela. Cazare si cina Kutaisi.

ZIUA 5 (232 km): Mic dejun. Deplasare la Mtskheta, vechea capitală a Georgiei, între anii 500 î.Hr. – 500 d.Hr. De aici a început creștinarea georgienilor la începutul sec. IV. Orașul și monumentele arhitecturale au fost incluse în Patrimoniul Unesco. Se viziteaza Catedrala Svetitskhoveli (construită în sec. XI, se presupune că datează încă din sec. IV și este legată de prezența cămășii lui Hristos, care a fost îngropată aici. Este una dintre cele mai cunoscute biserici din Georgia). Plecare spre Tbilisi, oprire la Catedrala Sameba (Catedrala Patriarhală cu hramul Sfintei Treimi). Cazare si cina Tbilisi.

ZIUA 6 (335 km): Mic dejun. Deplasare spre Alaverdi, se vizitează mănăstirea fondată de călugărul asirian Joseph Alaverdeli, care a venit din Antiohia și a găsit aici un sat mic, centru religios păgân dedicat Lunii. Cu o înălțime de peste 55m, Catedrala Alaverdi, este a doua clădire religioasă ca înălțime din Georgia, după Catedrala Sf. Treime din Tbilisi. Peleirnajul continua cu Mănăstirea Nekresi (fondată în sec. IV). Deplasare la Mănăstirea Sf. Nina Bodbe (mănăstire de maici, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din Georgia, datorită faptului că adăpostește moaștele Sf. Nina, cea care a creștinat Georgia). Cazare si cina Tbilisi.

ZIUA 7 (370 km): Mic dejun. Tbilisi tur de oraș, se viziteaza: zona bailor sulfuroase, Orașul vechi cu Catedrala Sioni (prima biserică a fost construită aici în sec.V-VI, cea actuală datează din sec. XI, adăpostește crucea Sfintei Nina), Biserica Anchiskhati (sec. VI, este cea mai veche biserică care s-a păstrat în Tbilisi). Deplasare spre Batumi, oprire la Manastirea Jvari (dateaza din sec. VI, a fost construita sub forma de cruce, de unde si numele, jvari in limba georgiana insemnand cruce). Cazare si cina Batumi.

ZIUA 8 (460 km): Mic dejun. Deplasare spre Turcia, oprire in Ordu, vizitarea Bisericii Tasbasi si a Bisericii Yason. Cazare si cina Ordu / Samsun.

ZIUA 9 (890 km): Mic dejun. Plecare spre Istanbul. Cazare Istanbul.

ZIUA 10: Mic dejun. Închinare în Biserica din Vlaherne cu hramul Acoperământul Maicii Domnului (loc unde Maica Domnului s-a arătat mulţimii strânse în vremea împăratului Leon cel Înţelep, când oraşul era asediat şi a lăsat asupra lor Acoperămânul), în Patriarhia Ecumenică (în mod simbolic cea mai înaltă autoritate canonică a lumii creştin-ortodoxe. Închinare la moaştele Sfântului Grigorie Teologul, Sfântului Ioan Gura de Aur, Sfintei Solomoni, Sfintei Eufimia si Sfintei Teofana. Tot aici este “Coloana Flagelării”, o bucata din coloana de care a fost legat Iisus Hristos când soldaţii romani l-au biciuit şi l-au torturat. Alte două bucăţi din această coloană se află în Ierusalim şi în Roma. Se crede ca aceasta a fost adusă aici de către Sfânta Elena după pelerinajul făcut în Ţara Sfântă) și în Mănăstirea Izvorul Tămăduirii (prima biserica a fost construită de împaratul Leon I Tracul, datorită unei minuni pe care a trait-o când era soldat – inainte de a intra în cetate, Leon Marcelus a întâlnit un orb care l-a rugat să-i dea apă de băut şi să-l îndrume spre cetate. Atunci, un glas de femeie i-a poruncit să caute în apropiere, unde se afla un izvor, şi să ude ochii orbului cu apa curată. Făcând astfel, orbul a deschis ochii şi a început să-L slăveasca pe Dumnezeu. Apoi, acelaşi glas i-ar fi zis lui Leon că va moşteni tronul împărătesc. După ce a fost uns împărat, Leon a construit o biserică închinată Maicii Domnului, pe locul acelui izvor). Biserica Românească cu hramul Sfânta Muceniţă Paraschevi, Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sfânta Arghira (ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, închinare la moaştele Sfintei Arghira şi Sfântul Nifon Patriarhul Constantinopolului). Opţional croazieră pe Bosfor în care se pot vedea diverse obiective aflate pe malul European sau Asiatic. Cazare în Istanbul.

ZIUA 11: Mic dejun. Tur pietonal – se vizitează: Catedrala Sfânta Sofia (prima biserică de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare în anul 325, dar a ars într-un incediu în anul 404. A fost reconstruită de Teodosius II în anul 415, dar a fost din nou distrusă în timpul Răscolei Nika din anul 532. Clădirea actuală a fost construită de împăratul Iustinian între anii 532-537), Palatul Topkapi (reşedinţa sultanilor, actualul Muzeu Naţional al Turciei, care adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sfântului Ioan Botezatorul, sabia lui Ştefan cel Mare), Moscheea Albastră (a fost construită între anii 1609 – 1616 în timpul domniei sultanului Ahmed I, este cea mai mare moschee din Istanbul), Basilica Cisterne (cunoscută şi ca ‘Palatul scufundat’, datează din sec. VI, a fost construită ca cisternă de apă pentru a alimenta palatul imperial şi clădirile înconjurătoare), locul fostului Hipodrom, unde acum se află: Fântâna lui Wilhem II (numită și Fântâna germană, construită în memoria celei de a doua vizite a împăratului german la Constantinopol și inauguarată la aniversarea sa din 27 ianuarie 1901), Obeliscul Egiptean (a fost adus din Valea Nilului de împăratul Theodosius II, datează din anul 1490 î.Hr. din vremea faraonului Tuthmosis III), Coloana Şerpuită (este din bronz, a stat în fața Templului lui Apollo de la Delphi – Grecia. A fost ridicată în memoria bătăliei de la Plateea din anul 479 î.Hr., în care cetățile grecești aliate i-au învins pe perşii conduşi de regel Xerxes I. În anul 326, împăratul Constantin cel Mare a dispus mutarea ei la viitorul Constantinopol), Coloana lui Constantin Porfirogenetul (seamănă cu un obelisc, doar că este făcută din mai multe blocuri de piatră. Unele mărturii afirmă că pe același loc a existat o astfel de coloană încă din sec. IV. Constantin al VII Porfirogenetul în anul 940 a acoperit coloana cu plăci de bronz aurit). Scurt popas în istoricul Bazar al lui Bayazid. Cazare Istanbul.

ZIUA 12 (650 km): Mic dejun. Plecare spre ţară, sosire la Bucureşti la baza Dealului Patriarhiei în funcţie de traficul auto și de formalităţile vamale.


TARIF: 1475 EURO/pers.  cazare în cameră dublă, grup minim 40 persoane

SUPLIMENT SINGLE: 500 EURO

Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj in camera dubla persoanelor care calatoresc singure.


AVANS MINIM:

  • 400 EURO/PERS. în termen de 3 zile de la data rezervării, diferența se achită maxim cu 30 zile înainte de data plecării;

  • SUMA INTEGRALA pentru rezervări efectuate cu mai puțin de 30 zile înainte de data plecării.


VARSTA(ani)

DENUMIRE

REDUCERE

CONDITII ACORDARE REDUCERE

0 – 1.99

infant

GRATUIT

Cazarea se face in camera dubla, in pat cu doi adulti

2 – 10.99

copil

150 Euro

Cazarea se face in camera tripla impreuna cu doi adulti, cu pat individual


Plata partiala sau integrala se poate efectua la sediile Basilica Travel sau, dupa o rezervare anterioara, prin ordin de plata la orice sediul al Bancii Comerciale Romane, fapt ce constituie consimtamantul si acordul deplin al PELERINULUI asupra tuturor clauzelor contractuale, precum si asupra programului detaliat al pelerinajului.


SERVICII  INCLUSE:

–  transport cu autocar clasificat;

– 11 nopţi cazare în camere duble hotel 3* (clasificare locală);

– 11 mic dejun + 7 cine

– însoţitor de grup preot/teolog 


SERVICII   NEINCLUSE:

– taxe intrări obiective (aprox. 80 euro/pers., in functie de cursul de schimb);

– ghid local Turcia (aproximativ 10 Euro/pers., in functie de numarul de persoane)

– croaziera pe Bosfor (aproximativ 10 Euro/ pers., in functie de cursul de schimb)

– asigurarea medicală;

– asigurarea storno – facultativă (asigurare de anulare a călătoriei, se achită în lei la cursul zilei şi se încheie la semnarea contractului de comercializare a pachetului de servicii turitice, în pachet cu asigurarea medicală de călătorie).

ACTE NECESARE: paşaport valabil 6 luni de la data întoarcerii în ţară.


CONDIȚII DE RETRAGERE:

a.) 30% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face cu mai mult de 30 zile calendaristice înainte de data plecării;

b.) 50% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face in intervalul 29-20 de zile calendaristice înainte de data plecării;

c.) 100% din preţul pachetului de servicii, dacă renunţarea se face într-un interval mai mic de 19 zile înainte de plecare sau pentru neprezentarea la program.

Aceste penalizari se aplica in toate cazurile, cu exceptia celor in care programul valorificat / confirmat are propriile reguli de achitare, anulare, penalizare. In acest caz se aplica regulile speciale ale fiecarui program in parte.


NOTĂ

  Autoritătile vamale isi rezervă dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul statului a oricarei persoane care nu prezintă suficientă incredere chiar dacă aceasta a obtinut acordul pentru obtinerea vizei turistice. Agentia de turism nu poate fi facută răspunzatoare pentru astfel de situatii ce nu pot fi depistate anterior plecării. Turistul isi asumă riscurile de a-i fi refuzată intrarea si de aceea este obligat să informeze agentia asupra oricarui incident petrecut vreodată in afara granitelor României, precum si asupra oricarei tangente pe care o are cu statele in care are loc desfasurarea pelerinajului.

  Minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii pentru a fi lăsaţi să iasă din ţară: să călătorească cu cel puţin un adult însoţitor; să aibă asupra lor acordul ambilor părinţi (sau al părintelui care nu-i însoţeşte) legalizat la notariat; adultul care-i însoţeste, în cazul în care acesta nu este unul dintre părinţi, trebuie să aibă cazier judiciar pe care să-l prezinte la frontieră).

În cazul în care autoritățile locale solicită prezentarea unui rezultat negativ al unui test PCR / dovadă vaccin sau solicită la intrarea în țară efectuarea unui test/ vaccin, agenția de turism nu include eventualele costuri în contravaloarea pelerinajului si nici nu este răspunzătoare pentru un eventual rezultat pozitiv și interzicerea intrării în țară. De asemenea agenția nu este răspunzătoare pentru refuzul turistului de a fi testat / vaccinat.

  Programul actiunii poate fi modificat de către conducatorul de grup, ca ordine de desfăşurare sau se pot înlocui unele obiective sau hoteluri in functie de anumite situatii speciale.

–  Categoria hotelurilor este cea oficială pentru Turcia si Georgia.

  Așezarea in autocar se face incepand cu bancheta a doua, in functie de data achitarii avansului si semnarii (intocmirii) contractului.

Distributia camerelor la hotel se face de catre receptia acestuia; problemele legate de amplasarea sau aspectul camerei se rezolva de catre turist direct la receptie, asistat de insotitorul de grup.

Pentru anumite facilitati din hotel sau din camera, hotelierul poate solicita taxe suplimentare (minibar/frigider, seif etc.); in momentul sosirii la hotel solicitati receptionerului sa va informeze cu exactitate asupra lor.

Agentia nu se obliga sa gaseasca partaj persoanelor care calatoresc singure.

Prezentul document constituie anexa la contractul de prestari servicii.